کنوکتور

بطور کلی کنوکتور یک مبدل گرمایی می باشد که بر پایه انبساط و حرکت طبیعی هوای داغ اطراف آن برای انتقال گرما درفضایی که می خواهیم گرم کنیم کار می کند.
بنابراین علت نامگذاری کنوکتور ها نوع انتقال حرارت آنها به طریق جابجایی (convection) می باشد.
نحوه کارکرد کنوکتور:
کنوکتور با استفاده از یک منبع گرمایی یک جریان جابجایی ایجاد می کند این جریان جابجایی هوای گرم اطراف کنوکتور را در فضایی که می خواهیم گرم کنیم به گردش در می آورد این گردش هوا تا خاموش شدن دستگاه و یا رسیدن دمای محیط به دمای قسمت گرم کننده کنوکتور ادامه می یابد.
ویژگی های کنوکتور:
معمولا این اشتباه بین عموم رایج می باشد که هر وسیله گرم کننده ای که جریان گرمایی ایجاد می کنند را کنوکتور (convector heater) می گویند. کنوکتور قسمت های محافظی دارد که اجازه نمی دهند قسمت های گرم کننده اصلی به هیچ وجه نمایان شوند . این نحوه طراحی و در نتیجه آن امنیت ایجاد شده در برابر سوختگی های احتمالی یکی از مزایای اصلی کنوکتورها برای استفاده در منازل به شمار می رود همچنین عدم وجود فن و کاهش سر و صدا از دیگر مزایای کنوکتور است.
علاوه بر این به دلیل نمایان و در دسترس نبودن قسمت گرم کننده اصلی ازانواع و اقسام فلزات در این قسمت می توان استفاده کرد.
لذا تفاوت اصلی کنوکتور و رادیاتور در نمایان یا پنهان بودن قسمت گرم کننده اصلی می باشد ، اگر وسیله گرم کننده اصلی نمایان باشد پخش کننده حرارتی را رادیاتور می نامیم.
انواع کنوکتور:
کنوکتورها با توجه به ماده گرم کننده و طراحی فیزیکی دسته بندی می شوند:
گرما ی مورد استفاده در کنوکتور می تواند ناشی از آب داغ ، بخار داغ و یا یک مقاومت الکتریکی باشد.بر اساس طراحی فیزیکی ، کنوکتورها می توانند دیواری ، کف ساختمان (لوله کشی در زیر ساختمان) و... باشند.
کنوکتور بخار:
نحوه کارکرد کنوکتور بخار:
کنوکتور، بخار را از یک لوله حاوی بخار که از محل تولید بخار می آید می گیرد . این بخار کنوکتور را گرم میکند و خودش به مایع تبدیل می شود. به دلیل جابجایی هوا و بنا بر تغییرات دانسیته با دما ، هوایی که گرم می شود بالا میرود و هوای سرد از محفظه پایین کنوکتور وارد می شود . این گردش هوا منجر به گرم شدن هوای اتاق می شود، واز طرفی باعث تبدیل بخار به مایع می شود.
انواع کنوکتور بخار:
لوله کشی بخار کنوکتورها به دو صورت دو لوله ای و تک لوله ای وجود دارد : در تک لوله ای آب برگشتی از کنوکتور نیز توسط لوله بخار ورودی برگشت داده می شود ولی در نوع دو لوله ای برای برگشت آب لوله جداگانه ای در نظر گرفته می شود. بنا براین میتوان در یک تقسیم بندی به دو نوع تک لوله ای و دو لوله ای تقسیم بندی کرد البته با توجه به ظاهر و طراحی فیزیکی نیز تقسیم بندی هایی صورت می گیرد.
ویژگی های کنوکتور بخار:
کنوکتور بخار از نظر اقتصادی خیلی به صرفه می باشد: مدت زمان زیادی بعد از خاموش کردن سیستم کنوکتور حرارت در محیط پخش می کند. برای اطمینان از کارکرد بهینه کنوکتور باید به قابلیت حرکت هوا اطراف کنوکتور هنگام فعالیت توجه زیادی داشته باشیم.پس باید فضایی مناسب در پایین و بالای کنوکتور برای ورود هوای سرد و خروج هوای گرم تعبیه بشود.عدم طراحی صحیح ای فضاها اتاق سرد خواهد ماند چون گرمای رادیاتور قادر نیست در هوا پخش بشود.
خطر احتمالی کنوکتور بخار در فشار بالای بخار و همچنین دمای بالای آن می باشد که در صورت رعایت نکردن قوانین مربوطه و استاندارها ممکن است به انفجار (به دلیل فشار زیاد) و همچنین تغییر شکل محیط اطراف کنوکتور و یا ایجاد سوختگی (به دلیل وجود دمای زیاد) منجر شود.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد